By / 25th juni, 2014 / Nieuws / Off

Stadslogement KingSize, een knipoog naar een wereldberoemd pepermuntje (GrootSneek 25-6-2014)Het witte pand op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Gedempte Pol wordt een stadslogement. Eigenaar Sietze van der Krieke, directeur van Boso B.V. uit Sneek, heeft de vergunningen rond met de Gemeente SWF om het pand, waar eerder ‘De Kriel’ en ‘De Brave Hendrik’ waren gevestigd, weer een horecagelegenheid te beginnen.

Er worden in het stadslogement vijf kamers gerealiseerd. Eén op de begane grond voor mensen met een lichamelijke beperking en vier op de eerste en tweede verdieping. “Het is een kleinschalig project”, aldus Van der Krieke, “maar wel met een gedegen en luxe opzet. De kamers worden voorzien van alle gemakken zoals WiFi, airco en een sleutel-app die via een smartphone te bedienen is. Daarnaast kunnen de gasten gebruik maken van fietsen, kan er ontbijt geserveerd worden en ben ik bezig met arrangementjes met de Sneker restaurants voor lunch en diner”.

“Ik had het pand een paar jaar geleden al gekocht”, vertelt Sietze van der Krieke. “De modezaakjes die er achtereenvolgens in gezeten hebben, liepen niet. Voor de verhuur was het pand niet echt geschikt, omdat het pand van binnen in slechte staat was. En verkoop was een aantal jaar geleden al helemaal niet aan de orde. Ik speelde al langer met het idee om er iets horeca-achtigs mee te doen, bijvoorbeeld een bed en brochje. Vergunningtechnisch was dit niet mogelijk, zodat het idee werd doorontwikkeld naar een stadslogement. Dat bleek namelijk wel in het bestemmingsplan te passen. Er heeft tenslotte altijd al een horecabestemming op het pand gezeten. De bedoeling is dat burgemeester Hayo Apotheker het logement eind juni/medio juli opent.”

KingSize

De naam Stadslogement KingSize is gekozen met een vette knipoog naar de King-fabriek in Sneek. Wat weinig mensen namelijk weten is dat Tonnema & Co op deze plaats in 1902 is begonnen. Het zal dan ook niemand verwonderen dat de kamers worden gelardeerd met erg veel historisch materiaal uit deze periode.

Tonnema werd in 1902 opgericht door Nicolaas de Vries, die het vak leerde bij de Friesche Suikerwerk en Pepermuntfabriek, in de volksmond ‘Klontjesfabriek’ genoemd. De naam Tonnema heeft het bedrijf te danken aan kapitaalverstrekker Gerrit Tonnema, een plaatselijke kruidenier, die De Vries in staat stelde zich van meesterknecht tot fabrikant te ontwikkelen. Andere vennoten waren de heer Zandstra en Wip.

Het belangrijkste merk was King, een merknaam die bedacht zou zijn tijdens een wandeling door Engeland. Dit merk werd in 1902 geregistreerd. King is een acroniem voor ‘Kwaliteit In Niets Geëvenaard’. De fabriek was gevestigd aan de Gedempte Pol, hoek Prins Hendrikkade, en verhuisde in 1905 naar het Kleinzand. In 1924 kocht De Vries de laatste vennoot (Anne Zandstra) uit en kwam het bedrijf geheel in handen van de familie De Vries.

Bouwkundig hoofdaannemer is bouwbedrijf Huitema Vallinga uit Bolsward en de technische installaties zijn verzorgd door Mensonides Installaties uit Harlingen.

Klik hier om het uit de GrootSneek van 25 juni 2014 te downloaden in PDF

Bron: GrootSneek 25 juni 2014