By / 5th september, 2016 / Uitgaanstips en leuke weetjes / Off

Sup-11 City Tour logoSeptember is van oudsher de fruitmaand en dat zie je wel een beetje terug in de evenementen en activiteiten in Sneek deze maand. We hebben er een paar uitgepikt die wij zeker de moeite waard vinden! Neem ook een kijkje op onze Pinterest pagina voor “pinspiratie”. We hebben een aantal moodboards gemaakt op basis van jouw interesses. We hopen dat ze jou inspireren snel een nachtje te komen logeren in Sneek; Jouw Elfstedentocht, Citytrip Sneek, Eigenzinnig Friesland, Uitjes voor gezinnen en Vorstelijk Friesland.

Maandag 5 september: Elfstedentocht op een SUP board

De 7e editie van de SUP-11 city tour gaat op maandag 5 september van start in Leeuwarden en gaat langs de wereldberoemde 11 steden van Friesland. Een ultieme ervaring voor de 200 nationale en internationale atleten die meedoen aan deze Elfstedentocht op het water. Ze gaan 220 kilometer peddelen in 5 dagen met veranderende weersomstandigheden, variërend van zon, regen, kou en stormachtig. Naast de ultieme uitdaging is de SUP 11 – City Tour ook een unieke ervaring. Peddelen door het landschap van Friesland. De atleten peddelen de oorspronkelijke waterwegen van de wereldberoemde Elfstedentocht op de schaats. Moedig de atleten aan en/of ga ook een keer in SUP board huren bij een van de vele watersport bedrijven in Sneek en omgeving.

Zaterdag 10 september: FrUITmarkt in Sneek

Deze zaterdag is de aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Sneek en omgeving. Ken je de Appelkaart? Ook de Appelkaart zal weer te vinden zijn op de frUITmarkt, de stempelkaart waarmee kinderen culturele opdrachten kunnen doen en ervaren.  En de derde achtereenvolgende editie heeft een bomvol programma. Overal in de stad kun je genieten van kunst en cultuur in de buitenlucht. Van 11:00 tot 17:00 uur vinden op vijf podia in Sneek méér dan 40 optredens plaats. En langs de Westersingel en Kerkgracht in Sneek staan kraampjes met het verse culturele aanbod. Op de culturele markt worden uiteenlopende ambachten gepresenteerd van galeries, musea en artiesten. En omdat Friesland in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa is, komt de 2018-bus langs waar ze alles vertellen over het European Youth Music Festival dat in 2018 naar Sneek komt. Een hapje en een drankje mogen deze dag niet ontbreken. Gelukkig heeft Sneek op dat gebied genoeg mogelijkheden. Het centrum staat bekend om haar goede terrassen die al jaren hoog scoren in de landelijke top 100.

Zaterdag 10 september: Landelijke Open Monumentendag

De landelijke Open Monumentendag is de kans om (gratis) een plek te bezoeken die anders niet voor publiek toegankelijk is. Of de kans om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding. Luxe landhuizen, vergeten onderhoudsloodsen, trotse kastelen en intieme boerderijtjes. Ze zijn er allemaal, maar je ziet ze vaak niet. Op deze dag worden overal in Nederland de deuren massaal open gezet. Dit jaar is het thema ICONEN & SYMBOLEN. Omdat er zoveel monumenten in onze gemeente zijn, hebben we voor een aantal iconen en symbolen uit Sneek gekozen;

Waterpoort Sneek

De Waterpoort, het symbool van de stad Sneek, mag niet ontbreken in het programma van de Open Monumentendag. De Waterpoort is rond 1493 gebouwd en is het enige restant van de Sneker vestingwerken. In 1613 is het verbouwd tot sierpoort, omdat het zijn militaire functie kwijtraakte. Nu kun je eindelijk een kijkje nemen in het grootste monument van Sneek. Deze kans mag je niet missen.

Dakruiter Martinitoren Sneek

De dakruiter bovenop de Martinikerk dateert uit 1709 en is van buitenaf toegankelijk onder leiding van een gids, via een traptorentje aan de noordzijde van de kerk. De toren biedt prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Fotocamera mee, goede schoenen aan en klimmen maar!

Ayasofya Moskee in Sneek

Van boerderij, jeugdherberg tot moskee is de reis die het monumentale gebouw aan de Oude Oppenhuizerweg 20 in Sneek heeft gemaakt. De plek van deze boerderij kent een lange historie, die waarschijnlijk al teruggaat tot aan de middeleeuwen. Toen in 1928 de boerderij Wigledam afbrandde, werd een nieuwe boerderij gebouwd naar ontwerp van architect A. Hoekstra. De boerderij is een zeldzaam en fraai exemplaar van het Amerikaanse boerderij type in Friesland. In 1954 vestigde de jeugdherberg zich in Wigledam. Sinds die tijd is er intern het nodige verbouwd. Toch zijn er nog heel veel originele elementen in het pand aanwezig, zoals glas-in-lood, paneeldeuren en balkenplafonds. Bijzonder zijn ook de dakpannen: deze zijn ouder dan de boerderij zelf. De geglazuurde handgevormde pannen dateren van rond 1800 en zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de voorganger van deze boerderij. Tijdens de Open Monumentendag zijn er kraampjes en rondleidingen.

Old Burger Weeshuis in Sneek

In hartje centrum Sneek staat dit historische pand waar tegenwoordig een administratiekantoor gevestigd is. Het administratiekantoor van het Old Burger Weeshuis is gebouwd in 1904 naar een ontwerp van Nicolaas Molenaar, leerling van Pierre Cuypers, en is één van diens belangrijkste ontwerpen. Het rijkelijk gedecoreerde pand met zorgvuldige detaillering is een heel mooi voorbeeld van gecombineerde neorenaissance en neogotiek architectuur. Het interieur is rijkelijk gedecoreerd. De centrale hal heeft een granietvloer, wit tegelwerk lambrisering, schilderwerkversiering op de wanden, met name rondom doorgangen en op het steekgewelf.

Komt u gezellig bij ons logeren?

We hebben nog een aantal kamers vrij in september. We hebben al kamers beschikbaar vanaf € 69,00 met en zonder ontbijt. Kijk op hier voor meer informatie over Stadslogement KingSize of om direct te reserveren.